DVIDS – News – NAVFAC Washington Receives Highest Honor for Dental Clinic Design

WASHINGTON – Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC) Washington has earned top honors in the 2021 Air Force Design Award program for the completed dental clinic replacement on Joint Base Andrews, Md.

The dental clinic replacement project was a $22.8 million military construction designed by Florida-based company Rogers, Lovelock & Fritz, Inc., with architectural and engineering work handled by NAVFAC Washington. The project was completed in January 2019, consolidating Joint Base Andrews dental services into one facility, while incorporating a strong and expanding Advanced General Dentistry (AEGD) residency program. The design won the Air Force Civil Engineering Center Honor Award for 2021.

The Air Force Design Awards program, in its 46th year, honors the best Air Force projects. Since 1976, the program and Air Force private sector partners have recognized projects that achieve design excellence related to the natural and built environment. The program awards three tiers of awards: the Honor Award, which is the top award, followed by Merit and Citation awards.

The design of the dental clinic replacement was awarded first prize for producing an efficient facility in the spatial arrangement that exists harmoniously next to an active stream and wildlife habitat, while respecting the withdrawal limits imposed by counter-terrorism/force protection standards.

“The solution was to stack the program on a two-story mass,” said David Wolfel, director of design and engineering for NAVFAC in Washington. “This approach reduced the building’s footprint, allowing the necessary clearances to meet safety criteria and protect the adjacent creek.”

Organized around an inviting full-height public foyer, this two-story, T-shaped building provides a world-class venue for the facility’s dental services. The Head of the “T” houses all patient destinations, with high volume general dentistry located on the ground floor and lower volume specialty dentistry and residency program located on the upper floor. The leg of the “T” provides support spaces for clinic and staff, as well as engineered components, providing complete separation between the front of the house and the back of the house.

The project has also been recognized for its juxtaposition of straight and curved design elements, as well as circulation patterns that allow intuitive orientation for visiting patients. The significant challenge of externally providing a strong identity for this small facility on a larger medical campus, while internally reconciling multiple patient destinations into a simple, direct and intuitive wayfinding system was solved by concentrating the installation around the entrance hall of two floors.

The exterior stucco entrance wall of the curved two-story window contrasts with the rectilinear masonry backdrop of the main wing, drawing attention to the building and its main entrance. Passing through the open lobby entrance, patients immediately feel the flood of natural light, recognize the reception, the open second floor and its open staircase, and the obvious direct paths to the right and left to the operating areas at each level.

“This simple approach of contrasting the basic rectilinear solids with an open curvilinear form to the exterior and concentrating the interior space on the two-story lobby establishes the building’s identity and offers a friendly layout, while reassuring and comforting the patient,” Wolfel said. .

The facility incorporates elements of the Basic Architectural Design Guide, pitched metal roofs, masonry and stucco, while developing a unique medical campus vernacular compatible with the adjacent ambulatory care center and campus master plan . It is a one-of-a-kind design that builds on standard DHA and Air Force Surgeon General component room models and combines custom designed areas where no standard has been developed.

In terms of energy efficiency, the installation achieves success by demonstrating a reduction in energy consumption of more than 35% and savings in energy costs of more than 27% compared to American Society of Heating benchmark levels. , Refrigerating and Air-Conditioning Engineers. Life cycle cost analyzes were performed on multiple systems and material selections to identify the best value solutions. Enhanced commissioning was used and the facility was designed to LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Silver standards. The building’s compact footprint, introduction of daylighting, selection of low-maintenance building components, and cost-effective life-cycle engineered systems have all contributed to the project being under budget as it operationally outperformed comparable facilities.

This award represents the proven technical ability and proficiency of the men and women of NAVFAC Washington, which enable the mission readiness of our many Department of Defense partners in the National Capital Region, Maryland and Northern Virginia. .







Date taken: 12.02.2021
Date posted: 12.02.2021 11:03
Story ID: 410313
Location: JOINT BASE ANDREWS, MD, USA





Web views: 125
Downloads: 0

PUBLIC DOMAIN

Abdul J. Gaspar